\"F\"AQ voor www.reisavonturen.net

  1. Wat is allemaal mogelijk op reisavonturen.net?
  2. Is aanmelden gratis?
  3. Wordt er een boekje gemaakt van mijn reisavonturen?
  4. Wat gebeurt er met mijn email-adres?
  5. Hoe wordt de volgorde van de avonturen bepaald?
  6. Kan ik ook in de reisavonturen zoeken op trefwoorden?
  7. Kan ik HTML gebruiken in de tekst van mijn reisavonturen?
  8. Hoe zit het met foto's?
  9. Hoe zit het met video's?
  10. Hou het thuisfront op de hoogte met een mailinglist.
  11. Er gaat iets mis, wat nu?
  12. Is elk reisavontuur toegestaan?
  13. Blijven mijn reisavonturen mijn eigendom?
  14. Waarom deze site?
  15. Wat wil ik met deze site?
  16. Handige knopen!
  17. Is dit alles?


Wat is allemaal mogelijk op reisavonturen.net?

Op reisavonturen.net kunt u allereerst genieten (dat hoop ik tenminste) van de reisavonturen en foto's die op deze site staan.
Maar het is tevens mogelijk dat u zich aanmeld en dan kunt u uw eigen reisavonturen met foto's op deze site plaatsen.
U hoeft geen kennis voor het maken van een website te hebben waardoor u uw aandacht volledig op het schrijven van uw avonturen kan richten.
Door u aan te melden krijgt u direct de beschikking over een loginnaam en een wachtwoord waarmee u op de site kunt 'inloggen'.
Ook heeft u dan een 'persoonlijke naam' waarmee u al uw eigen reisavonturen overzichtelijk bij elkaar kunt zien via het menu-item 'Avonturiers'.

Inloggen doet u via het menu-item 'Home -> Admin' en dan kunt u het volgende doen:

  1. Uw reisavontuur direct toevoegen aan reisavonturen.net.
  2. Een reeds door u toegevoegd reisavontuur wijzigen.
  3. Een reeds door u toegevoegd reisavontuur verwijderen.
  4. Foto's, met titel en commentaar uploaden.
  5. Een reeds door u toegevoegde foto wijzigen.
  6. Een reeds door u toegevoegde foto verwijderen.
  7. Door u toegevoegde foto's in de tekst plaatsen.
  8. Een eigen mailinglist samenstellen.
  9. Uw loginnaam wijzigen.
  10. Uw wachtwoord wijzigen.

Vanuit waar ter wereld u ook bent (en er zijn nogal wat Internetcafe's ;-) kunt u de site 'up-to-date' houden.
Ook heel leuk voor de thuisblijvers.


Is aanmelden gratis?

Ja. Alles op reisavonturen.net is geheel gratis. Dit zal ook altijd zo blijven. Verder zullen er ook geen reclamebanners op deze site komen.


Wordt er een boekje gemaakt van mijn reisavonturen?

Ja, indien u weer terug bent van uw reis en alle avonturen geplaatst zijn worden uw avonturen gebundeld in een boekje (pdf-formaat). Dat maakt het makkelijk om alles nog eens online na te lezen of te downloaden en daarna eventueel uit te printen.
De boekjes zijn nu nog zonder foto's maar het plan is om het in de toekomst mogelijk te maken interactief foto's te kunnen toevoegen aan het boekje.
Een overzicht van de boekjes tot nu toe vindt u via het menu-item Boekjes!.

Wat gebeurd er met mijn email-adres?

Ten eerste: niemand krijgt uw email-adres te zien. Verder wordt uw email-adres alleen gebruikt om u af en toe (hoogstens een paar keer per decennium) op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen m.b.t. reisavonturen.net.
Overigens alleen als u dit bij het aanmelden heeft aangevinkt.

Hoe wordt de volgorde van de avonturen bepaald?

Bij het overzicht van uw reisavonturen worden deze in een volgorde gepresenteerd. De begindatum van uw avontuur bepaalt de volgorde. Als die gelijk zijn dan telt welk avontuur het eerst is ingevoerd.


Kan ik ook in de reisavonturen zoeken op trefwoorden?

Dat kan.
Via het menu ("Zoek") kunt u een trefwoord opgeven. De reisavonturen en de commentaren bij de foto's die dit trefwoord bevatten worden dan getoond. Het trefwoord krijgt in de betreffende tekst een blauwe kleur.


Kan ik HTML gebruiken in de tekst van mijn reisavonturen?

Nee, dat kan niet. Dit om allerhande vormen van doorlinken maar met name van client-side scripting (bv. JavaScript) niet toe te staan. Dit is een afweging van voordelen van 'opmaak' tegen genoemde nadelen. Verder ben ik van mening dat het toch vooral om de inhoud moet gaan, de reisavonturen zelf!
Wel worden lege regels letterlijk overgenomen zodat u wel paragraafjes en titels kunt gebruiken.


Hoe zit het met foto's?

U kunt ook foto's uploaden!
U kiest daartoe "Nieuwe foto uploaden" nadat u bent ingelogt. Vervolgens selecteert u het verhaal waarbij u een foto wilt plaatsen.
Dan kunt u vervolgens een foto uploaden, een titel en commentaar toevoegen. U komt dan met uw persoonlijke naam in het de "fotogallerij".
Het formaat van de foto moet "jpeg" of "png" zijn. De naam van de foto moet dan ook eindigen op .jpg, .jpeg of .png!

Hoe plaats ik mijn foto's tussen de tekst van een avontuur?

Dit kan op twee manieren (voor beide manieren dient u "wijzigen" van uw avontuur te kiezen):
  1. U plaatst een zogenaamde 'hyperlink' om een woord heen. Logischerwijs is dit een woord wat verband houdt met een foto. Dan is het mogelijk dat men met de muis op het woord klikt en dan verschijnt er een popup met de betreffende foto. U kunt deze hyperlink ook om meerdere woorden zetten.
    De hyperlink zet u als volgt:
    Stel u hebt de volgende tekst:
    "We hadden nog net voordat het donker werd een hele mooie kampeerplek gevonden!"
    Als u wilt dat er een hyperlink komt voor de phrase "hele mooie kampeerplek" dan verandert u de tekst (dan kan met de optie "Wijzig een avontuur" als u inlogt) in:
    "We hadden nog net voordat het donker werd een POPUP=naam_plaatje=hele mooie kampeerplekENDPOPUP gevonden!"
    Heet uw plaatje (wat u natuurlijk al wel geupload moet hebben) bijvoorbeeld: kamperen.jpg dan verandert u de tekst als volgt:
    "We hadden nog net voordat het donker werd een POPUP=kamperen.jpg=hele mooie kampeerplekENDPOPUP gevonden!"
    Let u heel erg op het gebruik van de de hoofdletters voor POPUP en ENDPOPUP. En die '='-tekens staan er ook niet voor niets! Ook de naam van het plaatje moet u met de juiste hoofd en/of kleine letters schrijven.

  2. U zet het plaatje direct tussen de tekst. Hiertoe verandert u voor bovenstaand voorbeeld de tekst bijvoorbeeld in:
    "We hadden nog net voordat het donker werd een hele mooie kampeerplek gevonden!" INLINE=kamperen.jpg=ENDINLINE
    Natuurlijk geldt ook hier dat u allereerst de foto moet uploaden!

Een voorbeeld van hoe beide mogelijkheden eruit komen te zien vindt u hier.


Hoe zit het met video's?

Dit is nog experimenteel (zie www.reisavonturen.net/filmpjes.cgi). U kunt zelf nog geen videobestanden uploaden maar als u een leuke video heeft van uw avonturen dan kun u die mailen naar de webmaster. Op dit moment wordt alleen .wmv (windows media) bestanden of .flv (flash video) bestanden geaccepteerd. De .wmv bestanden worden overigens geconverteerd naar .flv bestanden.


Hou het thuisfront op de hoogte met een mailinglist.

In het admin-menu kunt u een mailinglist met emailadressen samenstellen. Wanneer u een nieuw avontuur plaatst wordt dit avontuur automatisch gemailt naar alle emailadressen in deze mailinglist. Zo blijft het thuisfront gemakkelijk op de hoogte!
U kunt tot een maximum van 50 email-adressen invoeren in de mailinglist.


Er gaat iets mis, wat nu?

Gefeliciteerd, u heeft een bug gevonden!
Ik zou het op prijs stellen als u de foutmelding naar mij toe wilt sturen. Gebruikt u daartoe dit formulier.


Is elk reisavontuur toegestaan?

In principe kunt u plaatsen wat u wilt maar ik zeg er direct bij dat 'misbruik' van dit privilege niet op prijs wordt gesteld. Mocht u zich te buiten gaan aan niet relevante teksten en/of foto's dan wordt dat van de site afgehaald en uw account wordt geblokkeerd. Tevens kunt u zich dan met uw eerder gebruikte email-adres niet meer aanmelden. Wat relevant is bepaal ik ;-).


Blijven mijn reisavonturen mijn eigendom?

Door uw reisavonturen op deze site te plaatsen worden ze onderdeel van deze site. Wel heeft u de garantie dat er aan de inhoud niets wordt veranderd. In de toekomst kan uw verhaal gebruikt worden om te bundelen met andere verhalen in een boekje (zie Wat wil ik met deze site?). Overigens zal dat nooit zonder uw toestemming gebeuren.


Waarom deze site?

Toen ik zelf 3 maanden in Zuid-Amerika ben geweest had ik een website (www.all-stars.nl/za) die ik vanuit Internet-cafe's kon updaten met mijn jongste avonturen. Tegelijkertijd werden die updates dan rondgemailt naar bekenden. Het enthousiasme bij het thuisfront, die op die manier onze avonturen konden volgen, heeft me besloten die mogelijkheid ook voor anderen te creeren.


Wat wil ik met deze site?

Tsja, er zijn inderdaad al heel wat reissites. En ook een heleboel mooie, goede en informatieve. In mijn ogen echter was er nog niet zo gemakkelijk de mogelijkheid om zelf je eigen avonturen neer te zetten. Het zijn dan ook de reisavonturen zelf die op deze site centraal staan. En of dat nu een avontuur op de Veluwe is of in Timboektoe maakt natuurlijk niet uit, het is het avontuur wat telt en dat kun je overal meemaken. En wat een avontuur is is natuurlijk voor iedereen verschillend: de een vindt eindeloos 'canyoning' een avontuur, terwijl de ander zijn mooiste avonturen beleefd in een hutje op de hei...
Verder gaat het mij meer om het leesvermaak dan om reis- en/of landeninformatie. Van dat laatste is al heel veel op Internet te vinden (van dat eerste ook maar je hoeft het ook niet te lezen :). Maar wie weet dat in de toekomst deze site nog wel aangevuld gaat worden met praktische informatie, of met een discussieforum, al naar gelang de behoefte...
Misschien dat het uiteindelijk de moeite waard is de reisavonturen op deze site te bundelen in een boekje (sterker nog, dat is er nu: zie Boekjes). En laat ik eerlijk zijn: het is best leuk zo'n site op te zetten ;-)


Basisknopen

Met onderstaande basisknopen kun je de meeste "knoopklussen" wel aan. Om knopen makkelijk los te trekken kun je bijna altijd de laatste "steek" in een lus vouwen zodat je door dit lusje weer uit de knoop te trekken de knoop direct los komt ("quick release"). Dat is bij de prusik-knoop niet nodig.
  1. De bowline knot.
  2. Met deze knoop maak je een vaste lus aan het eind van je touw. Dit kun je bv. gebuiken voor 1 kant van je tarplijn of waslijn. Of bv. om een scheerlijn aan je tent of tarp te knopen (zie ook de vijfde knoop: de adjustable guyline hitch). Zie: hier
    Let wel: vouw de laatste steek in een lus om zo de knoop gemakkelijk weer los te trekken.

  3. De truckers hitch
  4. Met deze knoop maak je een lus ergens in je touw waarmee je je touw strak kan trekken. Handig voor bv. de andere kant van je tarplijn of om je waslijn te spannen. Zie: hier
    Deze trek je makkelijk los.

  5. De prusik knot
  6. Met deze knoop (en de volgende) maak je bv je tarp vast aan de tarplijn. Een stuk van ca 50 cm is genoeg.
    Zie hier met dit verschil dat je de uiteinden nog niet aan elkaar hebt gemaakt (die moet je na de prusik nog door je tarp steken, zie volgende knoop).

  7. De dubbele fishermans's knot
  8. Hiermee knoop je twee uiteinden (van bv. een prusiktouwtje) aan elkaar om zo een lus te hebben. Als je 1 uiteinde door een tarp-lus doet kun je met deze knoop bovenstaande prusik dichtmaken en door de prusik over je tarplijn te schuiven trek je zo de tarp strak.
    Zie hier. Een dubbele lijkt me voor een tarp niet nodig.
    Let wederom: ook hier kun je voor beide knots de laatste steek in een lus vouwen om zo deze weer makkelijk los te trekken.

  9. De adjustable guyline hitch
  10. Hiermee maak je een scheerlijn. Zie: hier
    Let wel: ook hier kun je de laatste steek in een lus vouwen om zo de knoop gemakkelijk weer los te trekken (zoals in deze video).
    Met de eerste knoop (de bowline knot) knoop je je scheerlijn aan je tent of tarp.

  11. De noose knot
  12. Niet in het plaatje maar ook erg handig! Voor vele doeleinden om even vlot een touw ergens aan vast te knopen. Met deze knoop maak je een lus aan het eind van je touw die zichzelf aantrekt (itt de bowline knot waar de lus vast is en niet aantrekt). Zie: hier
    Let wel: ook hier kun (moet) je de laatste steek weer in een lus vouwen om zo de knoop gemakkelijk weer los te trekken.

    Maar knopen? Zie een enorm en handig overzicht op http://www.animatedknots.com/



Is dit alles?

Op dit moment wel :).

 
  "Both very dangerous: a manager who codes and a user who gets ideas." Terug